5 simptome ingrijoratoare care pot aparea la sugari si copiii mici

Toyz.ro

 

Cand ajungeti acasa cu bebelusul nou-nascut din spital, nu va ofera nimeni o lista cu reguli cu privire la modul in care sa aveti grija de el. Ce se intampla daca micutul se imbolnaveste, iti vei da seama? Cum vei sti daca are nevoie de un medic atunci cand el nu poate spune ce sa intampla? Linisteste-te, mamico! Odată ce vei sti ce simtome ai de urmarit, te vei simti mai pregatita sa poti identifica o eventuala problema de sanatate a copilului tau si  vei sti cand este cazul sa chemi medicul.

 

"Pruncia este o perioasa deosebit de vulnerabila a vietii, avand in vedere ca sistemul imunitar al sugarilor este inca in plin proces de maturizare", spune David L. Hill, un medic pediatru din Wilmington, NC. "Mai ales înainte de a primi toate vaccinurile , bebelusilor le poate fi mai dificil sa lupte impotriva unor infectii decat le este copiilor mai mari."

Sugarii si copii mici au nevoie de ingrijirea unui medic in anumite probleme care pot fi tratate la domiciliu la copiii mai mari, spune Alfred Sacchetti, purtatorul de cuvant al Colegiului American de Medicilor de urgenta.

 

In cazul in care copilul tau are aceste simptome, consultati un medic imediat:

 

1. Febra

miababy.ro


"Nu febra in sine este periculosa, insa la nou-nascuti febra poate fi singurul semn al unei infectii bacteriene grave", spune David L. Hill.Copii nu ar trebui sa aiba febra in primele 3 luni. In cazul in care copilul dumneavoastră are o temperatura rectala de 38 grade Celsius sau mai mare, consultati medicul.

Odata ce copilul depaseste varsta de 3 luni, puteti astepta o zi inainte de a apela la medic.

"O febra care dureaza peste 24 de ore si nu vine cu simptome de raceala ar trebui sa fie evaluata", spune Hill.

In functie de modul in care arata si se manifesta copilul dumneavoastra ar trebui sa va decideti daca apelati la un medic.

"Nu neaparat valoarea temperaturii corporale este decisiva, ci aspectul copilului", spune Peter Sacchetti, MD. "Modul in care raspunde la solicitari, felul in care arata, modul in care actioneaza… La un copil care in mod normal abia asteapta sa mearga afara si sa se joace, si care acum sta lipit de canapea, cu o stare proasta si cu gemete –  este o mare schimbare in comportament".

2. Icterul

De multe ori icter nou-nascutilor poate da culoare galbena pielii si ochilor. Acest lucru se intampla pentru ca ficatul nou-nascutilor "nu functioneaza intotdeauna la viteza maxima, astfel incat sa poata descompune o substanta din sange numita bilirubina.

In cele mai multe cazuri, icterul este usor si dispare de la sine. Medicii verifica acest lucru inainte de a va permite sa mergeti cu copilul acasa de la spital, si câteva zile mai tarziu, la prima consultie a copilului. Daca observati ca pielea sau ochii bebelusului raman colorate in galben, mergeti inapoi la medic.

"Este foarte greu de spus doar din priviri daca icterul este normal sau este la un nivel care trebuie sa fie tratat", spune Hill.

In unele cazuri, hranirea suplimentara ajuta la incetarea icterului. Alteori, copilul are nevoie sa fie expus la lumini speciale pentru a ajuta la eliminarea bilirubinei din sange.

 

3. Anumite eruptii pe piele

Cele mai multe eruptii cutanate se estompeaza pentru un moment atunci cand apasati pe ele cu degetul. In cazul in care copilul are mici puncte rosii pe piept, spate, brate, picioare si care nu se estompeaza atunci cand apasati pe ele, mergeti cu el la medic imediat.

"Acest tip de eruptii cutanate poate indica o infectie grava cum ar fi meningita sau o boala a vaselor de sange", spune Hill.

O eruptie care apare pe fata sau gatul copilului dumneavoastra si care se incapataneaza sa dispara, devine motiv de ingrijorare in cazul in care copilul a tusit sau vomitat, dar ar fi de preferat sa il consulte un medic oricum.

"Cand tuseste sau vomita se pot sparge vasele de sange din piele", spune Sacchetti.

 

4. Varsaturi sau diaree

In cazul in care copilul vomita sau are diaree, este indicat sa mergeti cu el la medic, mai ales daca are sub 1 an. Un semn de avertizare cheie este scutecul uscat. Daca nu a urinat, ea e probabil deshidratat.

"Un copil mai mare va fi capabil sa tolereze o zi sau doua de diaree, dar un bebelus se poate deshidrata in mai putin de 12 ore daca are o diaree severa", spune Sacchetti.

Este foarte important sa mergeti la medic in cazul in care copilul are o voma sau diaree cu aspect ciudat.

"Consultati neaparat medicul daca observati urme de sange sau bila in voma", spune Hill. "In caz de diaree, solicitati ingrijire medicala in cazul in care observati sange sau mucus in scaun."

babyneeds.ro

5. Probleme respiratorii

Copiii care au probleme de respiratie inspira si expira foarte repede.

"Daca observati ca spatiul dintre coaste se retrage la fiecare respiratie, e un motiv intelemeiat sa mergeti la departamentul de urgenta", spune Sacchetti.

In cazul in care copilul nu se poate opri din tusit, consultati un medic. Poate sa fie vorba despre astm sau poate a inhalat un obiect.

"Nu toata lumea care are astm suiera – unele persoanel tusec", spune Sacchetti. "La un copil, acest simptom poate fi cauzat de un obiect care care i-a blocat partial caile respiratorii."

Toate aceste simptome pot semnala probleme serioase de sanatate, mai ales daca copilul este mic. Pentru orice alt aspect care devine ingrijorator, nu ezitati sa intrebati medicul. De multe ori instinctul matern functioneaza mai bine decat orice alt sfat si observatie medicala!
 
 

Toyz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *