Ce se intampla cu sistemul imunitar al copilului tau daca alaptezi? Uite ce spun studiile de specialitate!

Studiile de specialitate au dezvaluit deja ca alapatarea exclusiva poate contribui la o dezvoltarea a creierului cu pana la 20-30%. Waw, spectaculos, nu-i asa!?  Dar beneficiile alaptarii nu se opresc aici! Haideti sa vedem mai departe si alte aspectele "foarte pozitive" pe care le poate avea asupra sistemului imunitar, piatra de temelie a unui corp sanatos.

 

Laptele uman prevede, practic, toate proteinele, zaharurile si grasimea de care copilul are nevoie pentru a fi sanatos, si contine, de asemenea, substante importante pentru formarea unui sistem imunitar zdravan, inclusiv anticorpi, factori imunitari, enzime si celule albe. Aceste substante protejeaza bebelusul impotriva unei varietati largi de boli si infectii nu numai in timp ce este alaptat, ci o perioada indelungata dupa, chiar toata viata. In schimb, formula de lapte praf nu poate oferi aceasta protectie!

 

Daca mama va dezvolta o raceala in timpul alaptarii, de exemplu, este posibil ca germenii sa ajunga la copil, insa anticorpii impotriva racelii produsi in organismul ei vor fi transmisi copilului prin lapte. Acesti anticorpi il vor ajuta pe sugar sa anihileze germenii rapid si eficient, sau chiar sa impiedice total aparitia racelii.

 

Aceasta aparare impotriva bolilor scade semnificativ sansele ca bebelusul tau sa sufere de infectii ale urechii, varsaturi, diaree, pneumonie, infectii ale tractului urinar, sau anumite tipuri de meningita. Copiii sub varsta de un an care sunt hraniti exclusiv prin alaptare cel putin patru luni, de exemplu, au sanse mult mai mici sa fie spitalizati pentru o infectie a tractului respirator inferior, cum ar fi bronsiolita sau pneumonie, decat omologii lor hraniti cu lapte praf. Chiar si copiii care se afla in colectivitate (cresa, gradinita) si care au tendinta de a dobandi mai multi germeni datorita apropierii dintre ei, sunt mai putin predispusi la imbolnavire in cazul in care sunt alaptati.

 

In mod normal, in intestinele omului locuiesc un numar foarte mare de bacterii. Unele dintre ele servesc functiilor normale si sanatoase, iar unele pot provoca boli, cum ar fi diareea. Laptele uman incurajeaza dezvoltarea bacteriilor sanatoase in tractul intestinal al copilului alaptat. Face acest lucru prin promovarea unui mediu sanatos, in general, si, in parte, prin intermediul unor substante numite prebiotice, care se gasesc in lapte. Deoarece laptele uman stimuleaza cresterea acestor tulpini "prietenoase" de bacterii, alte bacterii care pot provoca boli, cum ar fi E. coli, sunt inihilate si astfel este prevenita aparitia infectiilor. S-a stabilit clar faptul ca sugarii hraniti cu lapte praf au rate mult mai mari de boli diareice care pot necesita vizite la medic sau, uneori, la spital pentru fluide intravenoase.

 

Alaptatul la san si alergiile

Alaptarea este recomandata dintr-un numar aproape infinit de motive. In ceea ce priveste prevenirea alergiilor, exista dovezi ca alaptarea protejeaza copiii nascuti din familii cu antecedente de alergii, comparativ cu acei copii care sunt hraniti cu formula de lapte praf sau cu lapte de vaca. In aceste familii cu "cu risc", copiii alaptati la san au avut in general un risc mai mic de alergie la lapte si dermatita atopica (de obicei cunoscuta sub numele de eczeme), in cazul in care acestia au fost hraniti exclusiv prin alaptare cel putin patru luni. Se presupune ca acele componente imune care exista doar in laptele matern asigura o protectie impotriva acestor boli alergice. Cu toate ca beneficiile pe termen lung ale alaptarii in prevenirea alergiilor raman neclare si studiile nu au evaluat cu atentie impactul asupra familiilor fara antecedente de alergie, alaptarea exclusiva este recomandata pentru toti copiii.

 

Alaparatea si protectia impotriva bolilor grave

Transferul de anticorpi si alte substante imunologice din laptele uman poate explica de ce copiii care sunt alaptati timp de mai mult de sase luni sunt mai putin susceptibile de a dezvolta in copilarie leucemie acuta si limfom decat cei care sunt hraniti cu formula de lapte praf. In plus, studiile au demonstrat o reducere de 36% (unele studii arata o reducere chiar de 50%) a riscului de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS) in randul copiilor care sunt alaptati, comparativ cu cei care nu sunt alaptati, desi motivele nu sunt pe deplin intelese. Cercetarile recente indica, de asemenea, faptul ca acei copii care au fost alaptati au avut un risc mult mai mic de a deveni obezi in adolescenta si la maturitate. In plus, acestia sunt mai putin vulnerabili la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1 si de tip 2.

 
Poveste-ne si tu ce parere ai despre acest subiect in sectiunea de comentarii de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *