Alocatie de 450 ron de la 1 ianuarie 2017?

Inca de la inceputul anului trecut tot vad diverse dezbateri pe tema asta si sper ca minunea sa se intample intr-o buna zi. S-a tot vehiculat acest zvon la modul acela intensiv timp de cateva luni, dupa care pauza…Ce puteai sa crezi decat ca acest proiect de lege a fost dat uitarii, nu doar de catre parinti, ci si de catre parlamentari, sau mai bine zis, mai ales de catre parlamentari. 

 

Recent, a revenit aceasta stire pe fundal si m-am tot intrebat daca se intampla asta din lipsa de subiecte de presa sau pentru faptul ca intr-adevar se gandeste cineva la acest proiect de lege in continuare. Asa ca am cercetat intensiv si  am aflat ca sunt cateva variante, chiar, de proiecte de lege in acest sens, insa total diferite:

 

Una dintre variante spune ca s-ar acorda pe categorii de varsta astfel: 

  • Pana la implinirea varstei de 2 ani  (sau 3 ani, in cazul copiilor cu handicap) alocatia ar putea ajunge la 20% din salariul minim brut. Intre 2 si 18 ani, valoare ar putea fi de 10 % din salariul minim pe economie si 30% in cazul copiilor cu handicap. 
  • Pentru minorii între 2 si 18 ani, valoarea propusa este de 10% din salariul minim sau 30% in cazul celor cu handicap.

 

O alta varianta suna in felul urmator:

  • O alocatie in valoare de 500 de lei pe luna, dar de data aceasta acordata femeilor care nasc si persoanelor care infiaza  un copil, si cu conditia ca familia sa nu aiba un venit mai mare de 25.000 de lei pe an. Aici simt nevoia sa spun o tampenie, dar ma abtin! Intr-adevar, se gandesc si ei ca ar conduce la discriminare aceasta varianta si ca ar fi mai firec sa fie la fel pentru toata lumea.

 

O a treia varianta spune ca:

  • Alocatia poate fi de 450 de lei pe luna, distribuita astfel: 30% pentru imbracaminte si incaltaminte, 30% pentru alimente, 25% pentru instrumente educative, gen carti, caiete, creioane, calculator… si 15% pentru tabere sau excursii in scop educativ.

 

Buuun! Pana aici am inteles ca exista cel putin 3 variante de alocatii marite! Insa, marea intrebarea pe care si-o pun toti parintii probabil ca este urmatoarea: " Care dintre ele, domne?", ca sunt atat de diferite…

 

Facand o analiza a celor 3 solutii de alocatie propuse am obtinut urmatoarele cifre:

  • Prima varianta ofera: pana la varsta de 2 ani(sau 3 in caz de handicap) o suma de 250 lei pe luna. Adica cu fix 50 de lei in plus fata de suma pe care o primeste un copil in prezent; copiii cu varstra intre 2 si 18 ani vor primi suma de 125 lei, adica cu 41 de lei in plus. Wow! Poate saracii copii ar trebui sa se roage sa aiba handicap si sa obtina un procent mai mare, care inseamna  375 lei. Dar nici ei nu prea au ce face cu aceasta suma, avand in vedere situatia in care se afla.

 

  • A doua varianta e clara in cifre, prefer sa nu o re-comentez, deja am facut-o!

  • A treia varianta la fel, cu mentiunea ca nu prea inteleg cum ii ditribuim pe aia 15 %, dar probabil ca exista o explicatie mai clara, pe intelesul tuturor. Sa ajungem noi acolo.. Este si varianta cea mai ok dintre toate, avand in vedere ca nu li se permite parintilor sa cheltuiasca banutii oricum si pe orice, ci strict in cresterea si educatia copiilor. Doar in felul acesta cred ca ar putea sa-si atinga acel scop propus, si anume sa creasca natalitatea in Romania in mod real, si nu doar pentru o anumita categorie de oameni care au nevoie de bani pentru bautura si tigari. 

 

Nu avem decat sa asteptam pana la 1 ianuarie 2017, sa ne rugam si sa vedem ce se va intampla si daca se va intampla ceva in acest sens!

 

Acestea fiind spuse, va las si pe voi sa trageti propria concluzie si sa o impartasiti cu noi in sectiunea de comentarii!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *