Copii care nu vorbesc la 3 ani? Si ce daca…

Nemira

 

Un nou studiu constata ca este ok ca un copil sa vorbeasca pana in jurul varstei de 5 ani! Da, ati citit bine!
Un copil care este mai lent in invatarea limbajului nu este mai predispus la probleme comportamentale sau emotionale in perioada copilariei in compoaratie cu un copil care incepe sa vorbeasc mai devreme, constata un nou studiu.

 

Am auzit de mult prea multe ori ca se dezbate acest subiect "problema" printre parinti, inca mi-am zis ca este cazul sa va linsitesc putin! Haideti sa vedem mai departe ce au descoperit cercetatorii…

 

Copiii care sunt cu mult sub medie in ceea ce priveste vocabularul si exprimarea verbala la varsta de 2 ani prezinta un nivel usor mai ridicat de comportament rau la acea varsta, afirma cercetatorii in revista Pediatrics. Dar, de la varsta de 5 ani si pana la 17 ani, acei copii sunt la egalitate din punct de vedere emotional si comportamental cu ceilalti copii.

 

Rezultatele sugereaza ca o abordare "wait-and-see" este corecta pentru copiii cu vorbire intarziata atata timp cat nu exista alte semne de intarziere, a declarat cercetatorul Andrew Whitehouse de la Universitatea din Australia de Vest.

bestkids.ro

"Se pare ca vorbitul tarziu in sine nu este un factor de risc pentru probleme comportamentale si emotionale mai tarziu in viata", a scris Whitehouse intr-un e-mail catre LiveScience. "Cu toate acestea, avem dovezi clare ca, daca problemele lingvistice persista in anii de varsta scolara, atunci acesti copii au un risc crescut de dificultati psihice."

Copiii  care vorbesc tarziu

Studiul efectuat de Whitehouse a fost primul studiu prospectiv cu privire la dezvoltarea si comportamentul limbajului, ceea ce inseamna ca el si colegii sai au recrutat copii la varste fragede si apoi au urmarit aceeasi copii de-a lungul anilor, pana la varsta de 17 ani. Parintii ai caror copii s-au nascut in Perth, Australia, intre 1989 si 1991, au participat la acest studiu. Atunci cand copiii au avut varsta de 2 ani, parintii a răspuns la sondaje cu privire la limbajul si vocabularul copiilor precum si la comportamentul si emotiile lor. Auurmat apoi  sondaje la varsta de 5, 8, 10, 14 si 17 ani.

 

Cercetatorii au urmarit in mod deosebit factorii cunoscuti pentru influenta limbajului sau comportamentului, inclusiv veniturile familiei, educatia materna si prezenta unui tata in casa.

 

Rezultatele au aratat ca acei copii care nu vorbesc la varsta de 2 ani, si care fac partea din cei 15% din grupa de lor varsta in ceea ce priveste capacitatea de a vorbi, au niveluri mai ridicate de probleme comportamentale si emotionale. Insa, la varsta de 5, cei 142 de copii care au avut un ritm lent in deprinderea capacitatii de exprimare verbala nu au fost sub nivelul celor 1245 de copii care au vorbit la timp.

"Noi sugeram ca problemele comportamentale si emotionale identificate la varsta de 2 ani se datoreaza dificultatilor psihosociale create de incapacitatea de a comunica (de exemplu, frustrare)", a spus Whitehouse. "Cu toate acestea, atunci cand copiii cu intarziere in vorbire ajung la etapele normale de exprimare verbala – ceea ce se intampla cu majoritatea dintre ei – problemele comportamentale si emotionale nu mai sunt evidente".

 

Importanta mediilor bogate lingvistic

Cercetatorii intentioneaza sa studieze in profunzime pentru a determina care copii sunt cei  mai expusi riscului de probleme lingvistice persistente, care sunt asociate cu probleme psihologice mai mari pe tot parcursul copilariei. Pentru cei mai multi copii  dezvoltarea tarzie a limbajului nu este o cauza a anxietatii.

elefant.ro

"Cel mai bun lucru pe care parintii il pot face pentru copiii lor este sa le ofere un mediu bogat in elemente de invatare a limbajului si exprimarii acestuia", a spus Whitehouse. "Acest lucru inseamna sa stea jos pe podea si sa se joace cu copiii lor, sa le vorbeasca, sa le citeasca, sa interactioneze cu ei la nivelul lor."

In concluzie, dragi parinti, nu va panicati daca micutul vostru are deja 2-3 anisori si inca nu vorbeste. Voi aveti in vedere sa le oferiti un mediu cat mai ofertant in acest sens si urmariti-le evolutia! O sa vina vremea cand o sa va uimeasca, cu siguranta. Este foarte important sa nu le insuflati niciodata ideea ca ar fi inferiori celorlalti copiidin aceasta cauza, si sa  nu faceti niciodata comparatii intre copilul vostru si alti copii. Trebuie sa fim constienti de faptul ca fiecare individ are propriul sa ritm de dezvoltare, propria personalitate si este perfect normal acest lucru. Nici noi parintii nu suntem la fel ca ceilalti parinti, si cu asta am spus totul!

 

Povesteste-ne si tu experienta ta, pentru a ajuta cat mai multe mame sa inteleaga ca fiecare copil este unic in felul lui!

 

telecredit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *