Ai observat acele momente in care al tau copil se joaca in liniste de unul singur, pana cand telefonul suna? Dintr-o data, in timp ce incerci sa vorbesti la telefon ori sa raspunzi la un text sau e-mail, are nevoie de atentia ta chiar atunci, in acel moment. Sunt convinsa ca aceasta poveste ti se potriveste perfect si tie, daca esti parinte, de aceea te invit sa citesti in continuare cateva sfaturi utile care sa te ajute sa reduci aceste intreruperi inoportune.

 

Avem un scenariu in care Andrei, sa zicem, se joaca fericit si te lasa sa iti continui linistiti activitatile. Nu e uimitor faptul ca un copil total absorbit in joc poate avea brusc o nevoie disperata de a vorbi cu tine imediat ce suna telefonul!?

 

Solutia? Incerca sa previ aceasta reactie vorbind cu el despre telefon si despre ceea ce trebuie sa faci atunci cand suna. Insa, explicarea este doar Inceputul. Un prescolar rar invata din ascultare. El va astepta sa vada ce se va intampla.
 

Pentru Andrei, telefonul poate fi un gadget misterios. Suna, raspunzi, se opreste din sunat si incepi sa vorbesti la el. Ce se intampla in tot acest timp? Poti inlatura misterul daca ii permiti sa spuna salut apelantului. Acesta s-ar putea sa fie chiar bucuros. (Bunica, de exemplu, ar fi nespus de bucuroasa sa-l auda pe cel mic.). Dupa ce el isi va potoli curiozitatea, dar mai ales dupa ce va avea si el ceva de spus interlocutorului, toata problema se va rezolva de la sine – de cele mai multe va pleca linistit sa isi continue joaca, cel putin o perioada.

 

Daca ai de gand sa raspunzi la un e-mail sau un text, el se intreaba ce scri si va dori sa vada, sau chiar sa scrie si el. Poti sa il lasi putin, sigur se va plictisi repede cand va vedea ca nu se intampla nimic spectaculos.
 

In schimb, daca ii refuzi dorinta de a-si satisface curiozitatea, poti sa ai parte de o conversatie  total nereusita, sau chiar esuata daca vorbesti cu cineva important.
 

 

Ca o mica paranteza, in timp ce citeam un material despre acest subiect, mi-a venit instant in minte momentul in care am sustinut o parte din interviul pentru actualul job la telefon, cu pustiul meu de 2 ani langa mine, care a vrut doar sa salute interlocutorul, pentru a-si vedea linistit mai apoi de treaba. Ca sa ma prind, am avut nevoie de vreo 5 minute, in care a stat agatat de mine tragand de telefon, in timp ce eu faceam eforturi supra-omenesti sa detin controlul. Si totul era atat de simplu… mi-a luat, totusi, ceva timp sa inteleg ca putea sa fie o chestiune de 2 secunde si zero stres.

 

Atunci cand vorbesti la telefon, iar pustiul tau insista, ofera-i o jucarie dintre cele preferate, o carte de colorat si creioane, sau chiar un alt telefon la care sa vorbeasca si el, pentru a se concentra pe altceva in timp ce vorbesti, dar si pentru a nu pleca departe de tine, nesupravegheat. Atunci cand ai de gand sa vorbesti la telefon mai mult de cateva minute, pregateste-te dinaite cu ceva atractiv pe care sa il oferi in schimb, atunci cand se plicstiseste.

 

Daca pur si simplu nu te va lasa sa vorbesti, spune-i persoanei cu care vorbeai ca o vei suna tu intr-un moment in care sa poti discuta in liniste. Apoi poti sa ii gasesti ceva intresant de facut intr-o alta camera, pentru a reveni la apel, in timp ce verifici din cand in cand ce face.

 

Ia in considerare si cat de mult timp iti petreci vorbind la telefon. Daca primesti foarte multe apeluri, poti sa revi la ele atunci cand el nu este prin preajma, sau chiar cand doarme. Daca ii spui ca discutia va dura doar un minut, atunci respecta ceea ce ai spus.

 

Este chiar mai dificil in cazul in care primesti apeluri de afaceri la domiciliu. Daca este posibil, este o idee buna sa ai un telefon separat, astfel incat sa stii in ce scop esti sunat si sa poti alege daca raspunzi sau nu in acel moment. 

 

Povesteste-ne si tu intamplarea ta, amuzanta laughsau nu angry, la sectiunea de comentarii de mai jos!