Copilul tau primeste suficienta atentie? Ce fel de atentie ii oferi?

Unicul lucru si cel mai important de care un copil are nevoie de la mama lui este dovada iubirii sale. Pentru majoritatea copiilor, aceasta dovada vine sub forma atentiei pe care le-o acorda parintii. Daca nu o primesc, ei vor face orice in acest sens. Copii neascultatori sau care cauta atentie nu se comporta in felul in care o fac din cauza faptului ca sunt "rai", cum de multe ori se spune, ci pentru ca au nevoie de multa atentie pentru a se dezvolta armonios din toate punctele de vedere.

 

Neastampararea, sau altfel spus, toanele proaste pe care le au, sunt pur si simplu cel mai eficient mod cu care au invatat ei sa atraga atentia si sa implore. Ei stiu ca, atunci cand sunt "rai" si forteaza limitele parintii lor, acestia din urma le raspund prin acordarea de atentie. Ei nu fac nicio distinctie intre o atentie pozitiva si una negativa; isi doresc doar sa o primeasca  prin orice mijloc prin care o pot obtine. Este de datoria noastra sa ne asiguram ca copiii nostri nu se folosesc de metoda gresita de a atrage atentia.

 

Nevoia copilul de atentie
 

Copiii au de fapt o nevoie fiziologica de a primi atentie. Studiile arata ca, fara legatura si atentie, copiii pot suferi de complicatii in ceea ce priveste sanatatea si chiar mor. De asemenea, stim ca nivelurile adecvate de atentie parentala au o legatura cu eliberarea de hormoni de crestere in organism. Din aceste motive, copiii sunt foarte bine echipati genetic pentru a individualiza actele si comportamentele care atrag atentia de care au nevoie. Este un simplu act de supravietuire… Ca parinti, trebuie sa stim ce fel de atentie cauta si primeste copilul nostru. Exista trei tipuri de atentie:

 

  • Atentie pozitiva
  • Atentie negativa
  • Lipsa de atentie

 

Evident ca ultimul tip de atentie este cel mai periculos. Copiii care nu primesc atentia de care au nevoie nu pot sa se dezvolte in mod corespunzator. Acestia pot avea probleme fizice, emotionale si mentale, ca urmare a neglijentei. Scopul nostru este, desigur, sa oferim o atentie pozitiva copilului, insa de multe ori se intampla ca ei sa primeasca exact acea atentie negativa pe care incercam sa o evitam.

 

Alegerea atentiei pozitive

 

Pentru ca al nostru copil sa invete sa raspunda si sa caute o atentie pozitiva din partea noastra, trebuie sa fim pregatiti pentru o intreaga campanie impotriva aspectelor negative. Va trebui sa ii "predam" continuu despre "ce inseamna sa fi bun", ceea ce poate fi mult mai dificil decat deprinderea unui comportament negativ. Noi suntem obisnuiti, cel mai probabil, sa luam ca atare comportamentul bun, ca si cand ar fi normal, si sa pedepsim comportamentul rau. Nu intelegem de fapt ca al nostru copil va avea nevoie sa fie laudat si apreciat pentru comportamentul pozitiv, pentru a fi incurajat sa se comporte mai des intr-un mod pozitiv si pentru a intelege ca aceasta este calea cea corecta.
 

Si nu este suficienta o declaratie de genul "buna treaba!", care nu ii va inspira mai nimic daca nu-i transmitem sentimentul ca a facut intr-adevar ceva bun prin atitudinea corecta. In schimb, putem sa le oferim o atentie reala, fara a cere nimic in schimb. Expertii spun ca, petrecerea unui timp de calitate de cincisprezece minute poate avea ca rezultat o perioada de pana la treizeci de minute in care copilul sa nu aiba nevoie de atentia noastra. Suna interesant, nu-i asa!?

Dar ce inseamna acel timp de calitate? Buna intrebare, nu-i asa!?
 

Ei bine, acest subiect necesita si merita o discutie destul de ampla pentru a putea fi inteles pe deplin, si de aceea il voi dezbate ca atare intr-o publicatie urmatoare.

 

Va puteti spune parerea despre acest subiect la sectiunea de comentarii de mai jos!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *