Jucariile Montessori, alese de parintii inspirati!

miababy.ro

 

Am auzit de multe ori parinti plangandu-se ca le-ar placea sa cumpere jucarii din lemn pentru copiii lor, dar sunt prea scumpe. Cine poate sa-si permita sa cumpere toate acele frumoase jucarii din lemn? Raspunsul meu ar fi – calitatea conteaza mult mai mult decat cantitatea! Copiii nu au nevoie de o gramada uriasa de jucarii, care sa fie prezente prin toata casa.

 

Ti s-a intamplat sa te duci la un magazin pentru ca aveai de gand sa iti cumperi, sa zicem, o lotiune de fata sau o crema, si ai ramas uitandu-te la raftul plin de optiuni, in imposibilitatea de a lua o decizie? Sunt convinsa ca da! Ei bine, copiii traiesc aceeasi experienta cu jucariile. Este foarte ok sa ai cateva optiuni, insa prea multe pot fi debilitante. Daca are foarte multe jucarii, copilul nu stie cu adevarat ce sa faca atunci cand se afla in fata lor. Ar putea incepe sa se joace cu una, apoi sa fie distras de o alta, si se va juca doar superficial cu o serie de jucarii, fara a ramane in joc cu adevarat. Acest lucru inseamna ca nu i se ofera acea oportunitate de a dezvolta o buna concentrare jucandu-se profund cu o jucarie pentru o perioada mai lunga de timp.

 

Asta a fost doar asa ca o introducere si ca un argument intemeiat pentru a renunta la gramezile de jucarii de multe ori inutile  in vafoarea catorva piese educative, de calitate, din lemn, asa cum sunt jucariile Montessori.

 

Dar pe ce se bazeaza de fapt metoda de educatie Montessori?

Sistemul de educatie Motessori se bazeaza pe doua nevoi importante de dezvoltare ale copiilor:

  • Nevoia de libertate in limite 
  • Nevoia de un mediu atent pregatit, care sa garanteze expunerea la materiale si experiente.

 

Prin aceste nevoi de dezvoltare, copilul dezvolta atat inteligenta cat si abilitatile fizice si psihice. Metoda de educatie Montessori este conceputa pentru a profita din plin de dorinta copiilor de a invata si de capacitatea lor unica de a-si dezvolta propriile capacitati. Copiii au nevoie de adulti pentru a-i expune la posibilitatile vietii lor, insa copiii trebuie sa determine singuri raspunsul la toate aceste posibilitati.

 

Principalele premise ale educatiei Montessori sunt:

 

babyneeds.ro

 

  • Copiii trebuie respectati ca fiind diferiti de adulti si ca indivizi care difera intre ei.
  • Copiii poseda o sensibilitate  si o capacitate intelectuala neobisnuita de a absorbi si de a invata din mediul lor, care difera de cel al adultului atat in ceea ce priveste calitatea cat si capacitatea.
  • Cei mai importanti ani de dezvoltare pentru copii sunt primii sase, atunci cand invatarea inconstienta este adusa treptat la nivelul de invatare constienta.
  • Copiii au o dragoste  si o nevoie profunda de munca cu scop. Dar ei nu lucreaza ca un adult, mai mult de nevoie, ci de dragul unei activitati in sine. Aceasta activitate este cea care le permite sa-si realizeze obiectivul lor cel mai important: dezvoltarea sinelui individual – capacitatile mentale, fizice si psihologice.

 

12 beneficii ale jucariilor educationale din lemn

 

1. Jucariile din lemn nu se demodeaza niciodata
Desigur, jucariile din lemn sunt chiar la moda, si nu de acum, ci de zeci de ani, daca nu de secole. Bunicii si strabunicii au invatat cu jucarii din lemn, iar apoi nepotii si stranepotii lor, de asemenea. Probabil ca vor ramane nemuritoare, nu-i asa!?

 

2. Jucariile din lemn sunt durabile

babyneeds.ro

Hai sa recunoastem, copiii sunt duri cu jucariile lor si cu alte materiale educationale. Ai probabil in casa destule piese de joc care lipsesc si cel putin o jucarie stricata. Jucariile din lemn pot fi folosite chiar de mai multe generatii. Din moment ce acestea sunt realizate din lemn de calitate si sunt solide, este greu sa fie deteriorate. Daca ai de gand sa investestii in materiale educative care sa reziste in timp si sa poata fi utilizate si de alti copii, atunci jucariile din lemn sunt cele mai potrivite.

 

3. Jucariile din lemn cresc odata cu copilul tau

Copiii mici si prescolarii se pot angaja in jocuri de imaginatie si de manipulare simple, insa copiii mai mari pot incepe sa includa jucariile din lemn in scenarii ingenioase mai complexe sau sa le foloseasca in problemele de geometrie si fizica, de exemplu. Pe masura ce abilitatile fizice si mentale ale copilului cresc, de asemenea creste si sfera de utilizare a jucariilor din lemn. Majoritatea uneltelor educative din magazine sunt create pe categorii de varsta, insa cele din lemn pot fi atat de versatile incat acestea sa poata conecta la gama larga de varste si niveluri de abilitate.

 

4. Jucariile din lemn incurajeaza imaginatia

Jucariile din lemn ofera copiilor posibilitatea de a prelua controlul. Ele pot fi in forma de vehicule, produse alimentare, articole de uz casnic sau piese de constructie in diverse forme, incurajandu-i pe copii sa-si foloseasca imaginatia. 

Copiii mai mici, in special, pot potrivi practic orice obiect in orice scenariu. Deoarece cele mai multe jucarii din lemn nu vin cu un scop preconceput, ele incurajeaza copiii sa-si extinda si mai mult imaginatia.

 

babyneeds.ro

 

5. Jucariile din lemn ii introduc pe copii in lumea reala
Pe masura ce copiii se angajeaza intr-un joc imaginativ, ei vor avea tendinta sa mearga catre scenarii reale de viata. De exemplu, pot avea jucarii din lemn in forma de produse alimentare si de uz casnic, sau in forme de elemente din natura. Chiar daca au doar forme de baza, copiii pot incepe sa se foloseasca de jucariile din lemn si de imaginația lor pentru a construi abilitati reale de viata.

 

6. Jucariile din lemn nu distrag atat de mult atentia
Atunci cand copiii de joaca cu jucarii din lemn, ei reproduc din gura tot felul de sunete, voci si alarme in locul lor. Acest lucru le permite sa detina controlul in ceea ce fac  si sa-si pastreze mintea limpede pentru a se gandi la diferite scenarii. Chiar daca in general copiii se bucura de jucariile care au tot felul de sunete, zgomotele si caracteristici electronice, ele pot, insa intrerupe procesul de gandire al unui copil sau pot sa-i limiteze imaginatia, limitandu-se la modul specific de a se juca cu acea jucarie.

 

7. Jucariile din lemn incurajeaza interactiunea
Atunci cand copiii isi folosesc imaginaitia si pun in practica scenarii reale de viata, le place de multe ori sa aduca pe altii in jocul lor. Jucariile care au voci sau alte efecte sonore incurajeaza adesea joaca de unul singur, deoarece copilul obtine interactiunea si răspunsurile pe care si le doreste de la jucarie. Din moment ce jucariile din lemn nu au sunete, lumini sau alte caracteristici interactive, copiii trebuie sa gaseasca alte persoane pentru a interactiona cu ele.

 

8. Jucariile din lemn dezvolta capacitatea de a rationa

Din moment ce jucariile din lemn nu au voci sau piese electronice care sa le indice ce piesa sa ridice sau ce pas sa urmeze si nu sunt concepute pentru a se potrivi cu o activitate specifica, copiii isi dezvolta abilitatile de rationament pe masura ce invata ce pot face cu ajutorul lor. 

 

9. Jucariile din lemn sprijina rezolvarea problemelor

miababy.ro

Jucariile din lemn, de asemenea, au capacitatea de a sprijini rezolvarea problemelor. La un nivel mai de baza, copiii pot folosi jucarii din lemn pentru a efectua exercitii de adunare si scadere. Ele pot fi de asemenea folosite pentru a crea puzzle-uri logice, pentru a construi turnuri care vor rezista la diferite forte ce actioneaza asupra lor, sau pentru a crea modele care sa-i ajute sa reprezinte diferite probleme avansate de matematica si stiinta. 

 

10. Jucariile din lemn imbunatatesc coordonarea mana-ochi
Datorita formelor lor simple, de baza, jucariile din lemn ii ajuta pe copiii in dezvoltarea coordonarii mana-ochi. Activitati precum construirea de turnuri din blocuri de lemn, cu atentie si plasarea pieselor astfel incat turnurile sa nu se rastoarne, sau crearea unui sir adaugand o serie de margele din lemn, necesita o atentie desebita catre distanta si plasare. Copiii pot folosi, de asemenea, jucariile din lemn, pentru a incepe sa reprezinte concepte, cum ar fi peste, sub, alaturi, in sus, si in jos. Cand  rezolva puzzle-uri sau creaza modele folosind jucarii din lemn, ei incep, de asemenea, sa observe modul in care elementele se potrivesc impreuna, ceea ce le imbunatateste coordonarea mana-ochi. In plus ii ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine.

 

11. Jucarii din lemn sunt tactile

Spre deosebire de jucariile confectionate din plastic usor, cele din lemn au un pic de greutate, astfel incat atunci cand copiii interactioneaza cu ele sunt mai constienti de ceea ce fac. Aceasta greutate poate fi deosebit de benefica pentru copiii cu intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii fine sau a celor cu tulburari senzoriale, deoarece jucariile mai grele ii vor ajuta sa-si simta miscarile pe masura ce exerseaza dezvoltarea abilitatilor. 

 

12. Jucariile din lemn sunt sigure
Atunci cand copiii manipuleaza jucariile din lemn, nu trebuie sa ne facem prea multe griji in ceea ce priveste siguranta lor, deoarece sunt proiectate pentru a fi folosite in siguranta. Ele de obicei nu se rup pentru a provoca lezari si sunt non-toxice, fabricate din materiale naturale, ceea ce inseamna ca copiii le pot baga in gura fara probleme. 


Jucariile din lemn pot costa mai mult decat alte jucarii educative, insa ele vin cu o valoare incredibila. Nu au un scop stabilit si o utilizare limitata; ele au potențialul de a dura ani de zile. Pe masura ce copiii cresc, ei vor găsi diferite moduri de a le folosi pentru a-i ajuta la construirea imaginatie, in rezolvarea  problemelor si  dezvoltarea abilitatilor motorii fine si de raționament.

 

Voi ce fel de jucarii aveti acasa?

 

miababy.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *