Prin joaca, esti mai aproape ca intotdeauna de copilul tau!

miababy.ro

 

De cate ori v-ati intrebat cel fel de timp petreceti impreuna cu copilul vostru? Ati simtit vreodata ca joaca este cheia conexiunii dintre voi? Eu da, de fiecare data! Dupa fiecare repriza adevarata de joaca simt cum parca legaturile dintre noi  capata o putere indistructibila. Atunci se produc cele mai multe descarcari de emotie, afectiune, bucurie, dar si de frustrari, care altfel nu stiau cum sa fie eliberate. Doar prin joaca copilul reuseste sa isi expuna toate trairile sale, bune sau rele; este momentul in care se poate produce acea patrundere catre lumea lui, unde accesul este de multe ori  interzis.

 

Pentru copii, jocul este natural, este modul in care invata despre ei insisi, despre mediul lor si oamenii din jurul lor. Joaca fantezista pentru copiii mici este o modalitate de a testa rolurile si abilitatile adultilor. In felul acesta parintii pot redescoperi recompensele jocului.

 

Joaca – Nu doar a chestie de-a copiilor

 

Studiile arata ca, prin joaca, copiii invata sa preia perspectiva altora; ei invata despre auto-control si capacitatea de a lua lucrurile pe rand.

 "Copiii care se angajeaza in jocuri fantezie in clasa intai si a doua sunt cei mai creativi elevi in rezolvarea problemelor atunci cand ajung in clasa a cincea si a sasea", spune Sandra Russ, Ph.D., profesor de psihologie la Case Western Reserve University, specializat in joaca pentru copii.

 

                                   babyneeds.ro

 

Cu toate acestea, in ultimii ani, multe institutii prescolare au pus mai mult accent pe invatarea academica decat pe joca, pur si simplu. In plus, activitatile organizate, TV-ul si calculatoarele ii tin pe copii departe de jocul liber. Asa ca, parintii sunt cei care le pot asigura copiilor lor timp pentru joaca libera, spune Russ. Si, prin implicarea activa in jocul copiilor lor, parintii promoveaza nu numai beneficiile jocului, ei au posibiliatea sa-si cunoasca mai bine copiii si sa consolideze legatura parinte-copil.

 

Recompensele jocului

Joaca parinte-copil este profund semnificativa si are o valoare mai mare decat pot crede adultii, subliniaza psihologii. .

"Joaca permite parintilor sa intre in lumea copilului, in termenii copilului, pentru a favoriza apropierea, increderea si conexiunea", spune Lawrence J. Cohen, Ph.D., psiholog, terapeut si autor al "Playful Parenting. "  "Joaca este modul in care copiii ni se destainuie noua. Este, de asemenea, o modalitate de a le fi aproape si de a va reconecta dupa ce apropierea a fost intrerupta [printr-un argument sau un conflict]. Cu cat va alaturati lumii lor, cu atat mai cooperativi ei vor fi atunci cand voi incercati sa ii atrageti catre lumea voastra. ", spune tot Cohen.

 

Joaca poate fi o modalitate de a afla ce se intampla in viata copiilor. Atunci cand sunt implicati in discutii cu jucariile, ei redau adesea scene din viata lor, exprimandu-si propria incarcatura emotionala creata de evenimentele zilei. Fiind alaturi de ei, parintiilor li se ofera o perspectiva asupra gandurilor si preocuparilor lor, permitandu-le sa ii ajute sa gaseasca solutii la conflictele si problemele care le au.

 

"Am invatat foarte multe despre baieti", spune Diamond. "Fiind dispus sa stau pe podea, sa ma joc cu ei si sa arat un interes pentru jucariile lor iar, mai tarziu, pentru armele lor de paintball si jocurile pe calculator, cred ca au ajuns sa ma respecte pentru ca am fost mereu interesat de ceea ce au facut si ceea ce au avut de spus. "

 

Stanley Greenspan, MD, profesor in pediatrie si psihiatrie la Scoala de Medicina George Washington si autor al mai multor carti de parenting cu influenta, spune ca jocul interactiv cu parintii lor ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile sociale necesare pentru a putea interactiona cu cei din jur si reprezinta baza unei dezvoltari sanatoase.

 

Atunci cand te joci cu copilul tau, Greenspan spune: " nu numai ca te conectezi si te implici; in plus, faci  schimburi de semnale emotionale, ajutandu-ti copilul sa-si reglementeze starea de spirit si de comportament, sa invete sa descifreze semnalele sociale si sa comunice. Fiecare dintre aceste capacitati contribuie la sentimentul de siguranta al unui copil. "

 

provident.ro

 

Undeva intre adolescenta si maturitate oamenii isi pierd bucuria de a se juca, subliniaza Cohen. Munca, stresul si cerintele vietii de zi cu zi unlocuiesc joaca libera. Cu cat trebuie sa fim mai demni si mai seriosi la locul de munca, sau cu cat este mai stresanta viata noastra, cu atat mai greu poate fi sa ne relaxam si sa ne jucam liber, pur si simplu sa ne elieberam din captivitatea ratiunii, asa cum o fac copiii.

 

"Uneori este greu sa ne mobilizam entuziasmul atunci cand ne simtim plictisiti si apatici", spune Cohen. "Dar, cu angajament si practica, chiar si noi, oamenii mari, putem redescoperi bucuria jocului liber."

 

 "Deși este greu sa ne relaxam si sa ne permitem sa ne jucam, ar trebui sa vedem  acest timp petrecut cu copiii nostri ca pe o aventura", spune Susan Oliver.

 

Pentru inceput, rolul nostru poate fi de fapt destul de minimal, iar jocul in care ne putem angaja poate fi aproape orice activitate, de la jocurile cu carti, pana la jocurile care imita meseriile sau acitivtatile zilnice, ori povestile spuse la culcare. Chiar si plimbarile in natura impreuna si colectarea de pietre colorate pot fi vazute ca un joc, spune Oliver.

 

 

Pentru copii, joaca inseamna ca fiecare oala si tigaie din bucatarie poate fi un instrument muzical si fiecare piatra din curte poate fi o nava pirat. Noi, adultii trebuie sa ne amintim ca jocul nu este ceva ce trebuie sa se intample doar cand ne jucam, subliniaza Cohen. Ne putem juca in timp ce ne aflam la cumparaturi, citind povesti inainte de culcare sau pregatindu-ne pentru scoala.

 

Patrunzand in lumea copilariei …
Pentru a gasi drumul catre lumea magica a copilariei, Cohen ne propune sa facem o tranziție constienta de la locul de munca, sau orice altceva am putea face, catre joaca. Sa ne schimbam in haine de joaca, de exemplu. Sa ne stabilim un interval in timp in care sa ii acordam copilului 100% din atentia noastra, chiar si fara apeluri telefonice, sau pregatirea cinei.

"Scopul nostru este de a ajunge la copilul nostru si de a pantrunde in lumea lui", spune Cohen.

 

Pentru multi parinti, este greu sa se implice in jocuri pe care nu le-au cunscut in copilarie. Din acest motiv ei revin, in general, la rolurile traditionale de genul: tatii ii prind si se iau impreuna la tranta, in timp ce mamele confectioneaza papusi si se joaca impreuna cu ele. "Ii incurajez mereu pe parinti sa-si extinda granitele macar un pic", spune Cohen.

Multi parinti sunt tensionati fară să-și dea seama, noteaza Greenspan. "Relaxati-va si implicati-va in jocuri care va plac. Nu va ganditi ca ar trebui sa faceti ceva anume in timpul jocului. In schimb, incearcati sa urmati interesele naturale ale copilului. Lasa-ti copilul sa conduca jocul. "

 

Desi nu exista niciun numar magic de ore recomandate pentru a ne petrece impreuna cu copiii, parintii experimentati isi dau seama la un moment dat ca timpul adevarat si de calitate este acela petrecut juncadu-se impreuna cu copilul.

 

Asa ca, haideti sa ne jucam! smiley

 

carturesti.ro

miababy.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *