De ce este atat de important sa te joci cu copilul tau?

miababy.ro

 

Am descoperit in volumul 119 al Jurnalului Pediatrics un subiect de mare interes pentru mine – care dezbate foarte pe larg ceea ce inseamna joaca pentru un copil –  si m-am gandit ca ar putea fii interesant si pentru alti parinti, asa ca l-am tradus in limba romana. smiley

 

Avand in vedere ca acest volum este extrem de mare, si fiecare parte are propriul subiect si propria esenta, in acest articol voi dezbate o mica parte din el, urmand ca restul sa apara sub forma de alte articole in viitor.

 

Joaca este esentiala pentru dezvoltare, deoarece contribuie la bunastarea functiei cognitive, fizice, sociale si emotionale a copiilor si tinerilor. Joaca ofera, de asemenea, o oportunitate ideala pentru parinti sa se conecteze pe deplin cu copiii lor. In ciuda beneficiilor pe care le ofera  jocul, atat pentru  copii cat si pentru parinti, timpul alocat in acest scop este redus semnificativ in unele familii. Acest lucru de datoreaza unei varietati de factori, printre care  stilul de viata alert, schimbarile in structura familiei si o atentie sporita mediului academic si activitatilor de imbogatire a cunostintelor, in detrimentul activitatilor care implica jocul liber. Ceea ce nu mai intelegem de fapt este ca jocul trebuie sa fie protejat deoarece acesta aduce echilibrul in viata copiilor pentru a crea mediul optim de dezvoltare.

 

       babyneeds.ro

 

Jocul este atat de important pentru dezvoltarea optima a copilului, incat a fost recunoscut de catre Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, ca un drept al fiecarui copil. Acest drept din nastere este contestat de diverse actiuni si forte, inclusiv practicile de munca si exploatare a copiilor, de razboaie si violenta, precum si de resursele limitate disponibile copiilor care traiesc in saracie. Din pacate, chiar si acei copii care sunt suficient de norocosi pentru a avea resurse disponibile din abundenta si care traiesc in pace relativa nu pot primi beneficiile complete ale jocului. Multi dintre acesti copii sunt crescuti intr-un stil din ce in ce mai grabit si presurizat, care ar putea limita beneficiile pe care le-ar obtine prin joaca printr-o protectie excesiva atunci cand ar trebui sa se simta liberi. Ori ca e vorba de foarte multa igiena si apar obiectii de genul: "nu pune mana pe aia, nici pe aia, nici pe aia si nici nu te tavali pe jos ca sunt prea multi microbi si te imbolnavesti!",  "nu mai alerga ca o sa cazi, o sa tragi aer rece, o sa transpiri si o sa te imbolnavesti din cauza asta!", sau de genul " stai si tu linistit aici langa mine, poftim tableta, sunt mult prea obosit si nu am timp sa ma joc cu tine". Chiar daca nu intotdeuna se folosesc aceste cuvinte, mesajul transmit este cam acelasi de cele mai multe ori. 

 

Joca permite copiilor sa-si foloseasca creativitatea, în timp ce isi dezvolta imaginatia, dexteritatea, precum si rezistenta fizica, cognitiva si emotionala. Jocul este important pentru o dezvoltarea sanatoasa a creierului. Prin joc copiii la o varsta foarte frageda incep sa interactioneze cu lumea din jurul lor. Jocul permite copiilor sa creeze si sa exploreze o lume pe care o pot stapani, invingandu-si temerile, in timp ce practica roluri de adulti, uneori in combinatie cu alti copii sau adulti. Dupa ce se simt stapani in lumea lor, joaca ii ajuta pe copii sa dezvolte noi competente care sa conduca la o mai buna increderea si toleranta, pe care va trebui sa le foloseasca in provocarile care urmeaza. Joaca libera permite copiilor sa invete cum sa lucreze in grupuri, cum sa negocieze, cum sa rezolve conflictele care apar si cum sa rationeze in diverse ipostaze. Cand copilului ii este permis sa conduca jocul, acesta isi practica abilitatile de luare a deciziilor, de a reactiona in ritmul sau propriu, de a-si descoperi propriile domenii de interes, si, in cele din urma, de a se angaja pe deplin in pasiunile pe care doreste sa le urmeze. In mod ideal, o mare parte din joc implica si adulti, dar atunci cand jocul este controlat de catre adulti, copii se adapteaza la regulile si preocuparile adultilor, iar beneficiile pe care jocul le ofera se pierd, in special in ceea ce priveste dezvoltarea creativitatii si a abilitatii de conducere. Spre deosebire de divertismentul pasiv, jocul construieste organisme active, sanatoase. De fapt, incurajarea jocului nestructurat poate fi o modalitate exceptionala de a creste nivelul de activitate fizica la copii, ceea ce reprezinta o strategie importanta in controlul epidemiei de obezitate. Mai presus de toate, jocul este o simpla bucurie – o parte foarte pretuita a copilariei.

babyneeds.ro

 

Traiectoria de dezvoltare a copiilor este mediata in mod critic de relatii afective adecvate cu persoanele in grija carora se afla copii, care trebuie sa fie persoane iubitoare si coerente.  Atunci cand parintele isi observa copilul in joc ori i se alatura, isi ofera o oportunitate unica de a vedea lumea din punctul de vedere al copilului sau, pe masura ce acesta patrunde intr-o lume creata perfect  pentru a se potrivi nevoilor sale.  Interactiunile care au loc prin intermediul jocului spun copiilor ca parintii le acorda atentie pe deplin si ii ajuta la construirea unei bune relatii, de durata. Parintii care cel putin incearca sa-si arunce o privire in lumea copiilor lor, isi ofera posibilitatea sa invete sa comunice mai eficient cu acestia si sa le ofere o indrumare blanda si de valoare. Copiii care se exprima mai putin verbal pot  sa-si exprime opiniile, experientele si chiar frustrarile prin joc, oferind parintilor oportunitatea de a le intelege mai bine perspectiva. Pur si simplu, jocul ofera parintilor o ocazie minunata de a se conecta pe deplin cu copiii lor.

 

Ca o concluzie finala, dragi parinti, intelegeti ca joaca este nu doar un drept al copilului recunosc de Dreturile Omului, ci o parte vitala a formarii si dezvoltarii sale fizice, conginitive, emotionale si sociale, asa ca jucati-va cat puteti de mult si cat de liber posibil!

 

Aceste idei au fost preluate din Jurnalul Pediatrics, volumul 119, publicat in ianuarie 2007 de Kenneth R. Ginsburg.

 

                                 babyneeds.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *