Copiii nostri au nevoie sa fie iubiti, intelesi si sustinuti neconditionat

                               bestkids.ro

 

Da, acele mici si minunate fiinte au nevoie de intelegere mult mai mult decat ne-am putea imagina noi la un moment dat. Lipsa apropierii si intelegerii le poate taia aripile! Aripioarele lor, dornice sa invete sa zboare catre noi invataturi, intelesuri si orizonturi vor fi frante mult prea usor, daca nu avem grija de ele. De ce spun asta? Nu o spun eu, o spune practica, se poate observa foarte clar din evolutia copiilor nostri… 

 

Un copil iubit, inteles si sustinut poate sa "zboare" singur catre ceea ce isi doreste, pornind la drum cu 2 aripi puternice. Noi doar il ajutam…il intelegem, il iubim si il sprijinim neconditionat.

 

Iubirea, intelegerea si sprijinul neconditionat sunt niste termeni care pot fi prost intelesi foarte usor. Nu, nu inseamna ca esti de acord cu orice, ca faci orice pentru el indiferent de consencinte, ca nu zici niciodata NU, ca ii permiti orice, ca il lasi sa ti se urce in cap si mai stiu eu ce alte chestii legate de rasfat si libertatea totala, lipsita de reguli si disciplina.

 

Iubirea, intelegerea si sprijinul neconditionat inseamna in primul rand ASCULTARE. Pentru a fi inteles, trebuie sa fie mai intai de toate ascultat. Ascultandu-i dorintele, intrebarile, viziunile dar si temerile, il poti sprijini, ajuta sau indruma catre indeplinirea lor.

                                                      orange.ro

Ana:

"Mami, am vazut ca Maria are foarte multe culori acasa, are si o tabla mare pe care deseanaza cu ele tot felul de lucruri frumoase impreuna cu fratii ei. Imi luati si mie una de ziua mea? Te rooog!"

Am putea raspunde:

" Da, dar cu culorile alea au scris pe toti pereti, am vazut eu, si nu e bine deloc. Si, in plus, tu nici macar nu ai talent la desen cum am are Maria.  Mai bine iti cumpar un microfon, cum are Ioana."

Sau am putea raspunde:

"Suna interesant, o sa ne gandim la dorinta ta, dar am o mica rugaminte, sa nu scri cu ele pe peretii proaspat zugraviti, ci doar pe tabla cea mare. Ce zici, ai fi de acord?" "Tu nu ai frati, precum Maria, insa o sa desenam impreuna, ce zici?"

In primul exemplu am evidentiat, printr-o singur raspuns – aparent banal si neincarcat de prea multe conotatii – nu mai putin de 3 aspecte cat se poate de negative. Ceva pozitiv? Zero!

 

1.  "Da, dar cu culorile alea au scris pe toti pereti, am vazut eu, si nu e bine deloc." – se traduce prin: "Nu-ti iau culori pentru ca nu ne ofera nimic bun, poti doar sa scri cu ele pe pereti si sa faci dezastru prin casa, alceva util eu nu am observat."

 

2. "Si, in plus, tu nici macar nu ai talent la desen cum are Maria." O aripa franta cu adevarat. Nici macar nu i-ai oferit cu adevarat ocazia sa iti demonstreze ca poate sa deseneze frumos, i-ar rapit ocazia de a-si manifesta o placere, o activitate educationala utila pentru creatie si dezvoltare, o dorinta care ar fi facut-o fericita, dar si mai grav decat atat, ai comparat-o cu Maria si a discreditat-o in fata ei. Drept urmare copilul a inteles ca nu are nicio sansa si niciun rost sa incerce sa faca acel lucrur pentru ca oricum ea nu e priceputa si e net inferioara altui copil. Deci?

 

3. "Mai bine iti cumpar un microfon muzical, cum are Ioana." – Ii oferi o alternativa pe care ea poate nu si-a dorit-o niciodata. Ii oferi "ocazia" de a-si dezvolta un talent pe care il are Ioana, dar nu si copilul tau simte ca l-ar avea. Poate ei ii place sa picteze, nu sa cante… Ce zici?

 

carturesti.ro

 

In cel de-al doilea exemplu am evidentiat tot 3 aspecte intr-un singur raspuns, insa cat de poate de pozitive toate, printr-o exprimare la fel de simpla, dar spusa din suflet, dupa ce copilul a fost ascultat cu atentie:

 

1. "Suna interesant, o sa ne gandim la dorinta ta…" – I-ai oferit o sansa mare catre indeplinirea dorintei ei, i-ai aratat ca iti pasa, ca este ascultata. Mai mult decat atat, nu i-ai oferit totul pe tava, direct, ci i-ai transmis mesajul ca dorinta ei se poate indeplini, insa trebuie sa astepte putin pentru ca voi, parintii, sa analizati mai bine situatia.

 

2. "…dar am o mica rugaminte, sa nu scri cu ele pe peretii proaspat zugraviti, ci doar pe tabla cea mare. Ce zici, ai fi de acord?" – Te-ai asigurat ca ea intelege faptul ca nu e o idee prea buna sa scrie pe pereti, i-ai oferit ocazia sa constientizeze acest lucru si sa iti confirme ca este de acord.

 

3. "Tu nu ai frati, precum Maria, insa o sa desenam impreuna, ce zici?" – I-ai arata inca o data ca o sprijini in dezvoltarea talentului ei care, in primul rand o face fericita, iar in al doilea rand ii ofera sansa de a-si descoperii noi orizonturi. Mai mult decat atat, i-ai transmis ca ii esti alaturi si se poate baza pe tine ca pe un frate. 

 

Astfel de exemple pot fi cu miile, iar raspunsurile negative sunt auzite din pacate la tot pasul… 

 

Daca am incerca macar cat de putin sa fim mai atenti la nevoile si visele copiilor nostri, le-am oferi cel putin o sansa in a deveni ceea ce isi doresc cu adevarat.  De fapt, nu cred ca ne dorim sa crestem niste copii – viitori adulti robotizati, care sa isi aleaga drumul in viata doar pentru ca asa a crezut altcineva ca e mai bine, iar el a inteles si s-a adaptat…

 

Nu asta ar trebui sa fie viitorul copiilor nostri, daca ne dorim sa fie cu adevarat impliniti si fericiti.  Daca credem intr-adevar in aceste vorbe foarte des spune chiar si de parintii din zilele noastre – " Vreau ca copilului meu sa nu-i lipseasca nimic si sa nu se chinuie asa cum m-am chinuit eu" – atunci nu le taiati aripile. Iubiti-i, intelegeti-i si sprijiniti-i neconditionat. 

Nu, nu are nicio treaba cu rasfatul, urcatu-l in cap, revolta si dezmatul… 

 

 

miababy.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *