Imaginea de sine – ghidul comportamentului tau

Imaginea de sine este acel concept pe care fiecare copil ar trebui sa il invete chiar inca dinainte de a merge la scoala. Si totusi multi oameni trec prin intreaga viata fara a face acest lucru… "Imaginea de sine a fost cea mai mare descoperire psihologica a generatiei mele."(anii 60) – Dr. Maxwell.  Noi, cu totii, avem o imagine despre sine deja creata. Este modul acela in care noi ne vedem pe noi insine. 

Ceea ce vedem noi in oglinda este doar o reflexie a corpului fizic. Imaginea a ceea ce noi suntem cu adevarat se regaseste in mintea noastra si se bazeaza pe informatia pe care o avem despre noi. Foarte multi oameni detin informatii false despre ei, ceea ce inseamna o imagine falsa despre sine.

Imaginea de sine este creata din informatiile care le avem despre noi si functioneaza ca un mecanism cibernetic. Ruta este setata, programul este deja stabilit, noi stim unde ne aflam si unde trebuie sa ajungem exact. Totul este programat!
Sa ne imaginam un avion care pleaca de la Bucuresti la Londra. Ruta este setata, pilotul automat isi face treaba. Pilotul om de la bordul navei este acolo "just in case". Pe parcusul rutei pot aparea, desigur, turbulente care il deviaza de la traseu, insa pilotul automat isi face treaba de fiecare data si il readuce pe traseul cel bun pentru a ajunge fix la destinatie, chiar daca apar intarzieri uneori.

Pentru a intelege mai bine, putem sa facem referire la o persoana a carei imagine de sine este "sunt prea grasa". Ea stie ca este prea grasa, stie ca trebuie sa tina o dieta, gaseste o modalitate sa o faca, chiar infometandu-se, ajunge sa si slabeasca la un moment dat…dar chici ce? Daca imaginea de sine nu se schimba, dupa o perioada destul de scurta va ajunge sa fie din nou o persoana "prea grasa". Pilotul ei automat stie ca ea este "prea grasa" si stie ca tot acolo in final "trebuie sa ajunga" pentru ca "asa este ea" – imaginea de sine.

La fel se intampla cu toate credintele noastre despre sine, la fel se intampla si cu copiii nostri.
Un copil care crede despre sine ca "ia doar note proaste la scoala" va avea acest rezultat in continuare daca imaginea de sine ramane neschimbata. Atunci cand parintii intervin cu presiune, cu pregatire suplimentara, control asupra temelor si activitatilor, el va avea rezultate mai bune de moment, la unele teste pe care s-a pus accentul, insa la finalul anului rezultatul va fi aproape la fel : " ia doar note proaste la scoala".

Dragi parinti, ghidati-i pe copiii vostri in crearea unei bune imagini de sine, pentru ca pilotul lor atomat sa ajunga la destinatia creata. Si nu uitati de propria imagine de sine dupa care copilul tau se poate ghida!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.